De pensioensector bevindt zich financieel gezien in zwaar weer. De lage rentestand en hogere levensverwachting hebben een negatieve invloed op de financiële verplichtingen. Dat is logisch, want door de extreem lage rente moeten de fondsen nu meer geld in kas hebben om straks dezelfde pensioenen te kunnen uitkeren. En het is natuurlijk fijn dat mensen tegenwoordig ouder worden maar dat betekent ook dat pensioenen langer moeten worden uitgekeerd. Nog een domper: het verlenen van toeslagen op de pensioenen zit er – gelet op de omstandigheden – niet in. Ook Bpf AVH heeft last van de sombere situatie en vooruitzichten.
Bpf AVH heeft per 1 januari 2016 een beleidsdekkingsgraad1 die onder de vereiste dekkingsgraad2 van 115% ligt. Dit betekent dat Bpf AVH per 1 januari 2016 nog steeds een tekort heeft en het herstelplan uit 2015 moest actualiseren. In het herstelplan worden de maatregelen beschreven die genomen worden om te kunnen herstellen naar een beleidsdekkingsgraad die ligt boven de vereiste dekkingsgraad. De termijn waarbinnen de vereiste dekkingsgraad moet
worden bereikt, is voor Bpf AVH de wettelijke maximale hersteltermijn van 11 jaar die geldt in 2016.
Bpf AVH heeft het geactualiseerde herstelplan voor 1 april 2016 ingediend bij De Nederlandsche Bank (DNB). DNB moet het ingediende herstelplan formeel nog goedkeuren. In het herstelplan staat het volgende:
- Het fonds start per 1 januari 2016 met een actuele dekkingsgraad van afgerond 93% en een beleidsdekkingsgraad van 95%.
- Eind 2023 wordt een beleidsdekkingsgraad bereikt van afgerond 115%. Daarmee voldoet het fonds aan de eis om binnen de hersteltermijn van 11 jaar de vereiste dekkingsgraad te bereiken.
- Een korting op (ofwel een verlaging van) de pensioenen maakt geen onderdeel uit van het herstelplan.
- Vanaf 2023 is er mogelijk ruimte voor een beperkte toeslag op de pensioenen.
Het herstelplan is opgesteld volgens de regels van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij de uitgevoerde berekeningen moet onder meer worden uitgegaan van een verwachte ontwikkeling van de rentes, die is gebaseerd op de stand van de rentes eind 2015. Daarnaast is uitgegaan van een door Bpf AVH vastgestelde rendementsverwachting. Als de komende jaren blijkt dat de werkelijkheid van de verwachtingen afwijkt, zal het herstel anders verlopen dan is aangegeven in het herstelplan. Dat kan betekenen dat dan aanvullende maatregelen nodig zijn om alsnog de vereiste dekkingsgraad van 115% te halen.
Wij vinden het belangrijk om te melden dat de ontwikkeling van de rentes in de eerste maanden van 2016 anders is geweest, dan is verondersteld in het herstelplan. De rentes zijn verder gedaald en dat heeft de financiële positie van Bpf AVH nog verder onder druk gezet. Ook de aandelenmarkten hadden het in de eerste maanden van 2016 moeilijk.
Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid dat eind maart 2016 de actuele dekkingsgraad van Bpf AVH gelijk was aan 88%.
Als de rentes op een laag niveau blijven en de toekomstige rendementen tegenvallen dan zal het herstel langer gaan duren. De mogelijkheid om in de toekomst toeslagen te kunnen verlenen zal dan kleiner zijn. Ook moeten we er dan rekening mee houden dat het in de komende jaren toch nodig zal zijn om een korting op de pensioenen te gaan toepassen. Misschien is een korting al nodig in 2017. Dat hangt af van de ontwikkeling van de rentes en de aandelenmarkten in de rest van dit jaar.
We kunnen er helaas niet omheen: de vooruitzichten zijn somber.
(1) De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden.
(2) De vereiste dekkingsgraad is de dekkingsgraad waarnaar een pensioenfonds moet streven op grond van de Pensioenwet.