Rekenrente door DNB aangepast
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onverwachts besloten de rekenrente te verlagen. Met de rekenrente berekenen pensioenfondsen hun toekomstige verplichtingen. Pensioenfondsen mogen voor verplichtingen die meer dan 20 jaar in de toekomst liggen, nu rekenen met een vaste rekenrente van 4,2%. Deze rente heet de Ultimate Forward Rate (UFR). De UFR is door DNB verlaagd van 4,2% naar 3,3%.
Waarom past DNB deze UFR aan?
DNB is van mening dat de ingreep nodig is vanwege de lage rentestand in Europa. De rente waar pensioenfondsen mee rekenen, begon te ver af te wijken van de marktrente. Door de aanpassing van de UFR moet de gebruikte rekenrente dus weer een meer realistisch beeld geven ten opzichte van de huidige marktrente.
Wat betekent de renteverlaging voor Bpf AVH?
Door deze renteverlaging moet Bpf AVH de financiële buffers verhogen. De dekkingsgraad wordt hierdoor lager. Bij het berekenen van de dekkingsgraad per eind juli wordt voor het eerst met de nieuwe UFR gerekend.
Wat betekent de renteverlaging voor u?
De verlaging van de rente kan leiden tot hogere pensioenpremies. Of dat het geval is, en in welke mate, hangt onder andere af van de gekozen premiesystematiek en de huidige premie. Bij de premievaststelling voor 2016 zal blijken wat de daadwerkelijke effecten zijn. Een nieuwe korting van pensioenen is vooralsnog niet aan de orde.
Herstelplan
Eind juni 2015 heeft Bpf AVH een herstelplan ingediend bij DNB. Dit herstelplan hoeft nu niet te worden aangepast. Bij het actualiseren van het herstelplan per 1 januari 2016 zal met de aangepaste UFR rekening gehouden moeten worden.